Mensen ‘betrappen’ op vooruitgang

Waarom ik ‘Mind The Solution’ als naam voor mijn bedrijf heb gekozen?

Door gebrek aan inspiratie?

Of is de naam het resultaat van een uitputtende brainstorm in een vervallen garage in Palo Alto?

De ware toedracht zit anders in elkaar.

Jaren geleden werd ik verliefd op het Oplossingsgericht werken, ook Solution Focus of kortweg SF genoemd. Solution Focus is een veranderaanpak en manier van handelen die een ware ommekeer in mijn leven teweeg bracht (o, Hollywood drama).

Een van de aannames van de oplossingsgerichte aanpak is om de probleemspiraal te vermijden in de interactie met anderen: probleem > (gedetailleerde) probleemanalyse > beschuldiging, ‘wie-heeft-het-gedaan’, hoe komt het dat je dit probleem hebt? > defensief gedrag en gebrek aan bereidheid tot samenwerken > minder oplossingen > het gebrek aan vooruitgang verklaren.

In de plaats daarvan kunnen we in de interactie met anderen kiezen voor de oplossingsspiraal: probleem > doel, wat wil je in de plaats van het probleem? > wat werkt al in de richting van je doel, eerdere successen, positieve uitzonderingen op het probleem > gevoel van waardering, bereidheid tot samenwerken, meer opties > oplossingen > vooruitgang verklaren.

Nauwgezet letten op tekenen van vooruitgang, op hoe oplossingen tot stand komen, aandacht hebben voor hulpbronnen, succesanalyses doen in plaats van ‘gap analyses’, kleine stappen zetten in plaats van grote actieplannen ontwerpen: ‘Mind The Solution’ was geboren.

Ik kijk ernaar uit om met u het gesprek aan te gaan,

Peter

Mensen betrappen op vooruitgang

 

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

More Articles

Tags:

Send Me A Message

I want to know more

How can I help you?

LEARN SOMETHING NEW

Subscribe to my newsletter